COLUMNS 

 HERMUS jachthaven VLAGGEN

De vlaggen kunnen uit, het seizoen is begonnen!!

Echt heerlijk zo die eerste zonnestralen. Op en aan de oevers komt alles weer in beweging. De vlaggen kunnen uit, want het seizoen is begonnen!! Maar die vlaggen, hoe hoort het eigenlijk? Vlagvoering in het kort:

De Nationale vlag geeft de nationaliteit van de eigenaar van het schip aan. En wordt gevoerd aan het hek of op de helmstok. Liefst in het midden van het schip of iets naar stuurboord. De vlaggenstok is recht en achterover hellend geplaatst. Deze vlag wordt gevoerd van zonsopkomst tot zonsondergang.

Gastlandvlag of beleefdheidsvlag wordt aan stuurboord onder de zaling gehesen. De vlag wordt tegelijk met de natievlag gevoerd. Hoewel met de beleefdheidsvlag een kleine natievlag van het land dat men bezoekt bedoeld wordt, is het in Nederland een gewoonte geworden om dit ook per bezochte provincie te doen. Schepen zonder mast voeren de gastlandvlag op het voorsteven.

Verenigingsvlaggen wordt bij voorkeur boven in de mast gevoerd, is dat niet mogelijk dan aan bakboord onder de zaling en alleen als de eigenaar aan boord is. Schepen zonder mast voeren we de verenigingsvlag op het voorsteven.

Wedstrijdvlaggen voor deelname aan een zeilwedstrijd is er een uitzondering. Dan worden geen vlaggen gevoerd, anders dan wedstrijdvlaggen. Hoewel er een internationale wedstrijd standaard is kan daar per klasse en zelfs per wedstrijd door de wedstrijdcommissie van afgeweken worden. 

Seinvlaggen werden in 1817 geïntroduceerd als een internationale norm (IMO) het is een serie vlaggen en wimpels. Voor alle letters in het alfabet is er een vlag en voor ieder nummer een wimpel.  Die hebben naast betreffende letter/nummer iedere een specifieke betekenis en in combinatie met elkaar, zijn er nog meer betekenissen beschreven. Zo kon er makkelijk en snel gecommuniceerd worden. Bijvoorbeeld: Vlag E betekend ook “ik keer naar stuurboord” en met de vlaggen A en M onder elkaar vraag je om de hulp van een arts. Met moderne communicatie middelen volledig overbodig geworden, maar als

Pavoiseervlaggen alleen als het schip stil ligt en er sprake is van een feestelijkheid. Er zelfs een volgorde waarop de letters en cijfers van voor naar achter gevoerd worden, ervan uitgaande dat je de seinvlaggen gebruikt. Dan zie je de vlaggen met voornamelijk rood voorin hangen, voornamelijk wit in het midden en vlaggen voornamelijk blauw hangen boven het achterschip.

Veel plezier op het water!!

Groet,

Emiel 

 

Hermus watersport

Hatenboer 54, 6041TN, Roermond
+31475337112
watersport@hermus.eu