COLUMNS 

 HERMUS jachthaven touw vs lijnen

Wat is juist? Spreken we over touw of lijnen?

Als je zeilles krijgt, op één van de Nederlandse vaarscholen, leer je het begrip “touw” snel af. Je wordt niet gekielhaald, maar dat het fout is wordt wel duidelijk gemaakt. En toch, nergens in de opleidingsboeken, opleidingseisen of tijdens vaarexamens komt men terug op het begrip “touw” ten opzichte van “lijn”. Er is geen uitleg of richtlijn, die antwoord geeft op de vraag, waarom we van “lijnen” spreken en niet van “touw”. Is het dan misschien een ongeschreven regel? Die met de beredenering, ieder beestje heeft z`n naam, aan alle beginnende zeilers wordt overgebracht. Onlogisch is dat niet. Rijglijn, nokkeval of neuringlijn, iedereen weet wat je bedoeld…..  toch?   

Mijn schoonvader is geen watersporter en als ik hem om de voorlandvast vraag, reageert hij met “Uh…wat zeg je?”. De tweede keer vraag ik om “Dat zwarte touwtje.” waarna de voorlandvast vlotjes aan mij overhandigd wordt.  

Het woord “touw” wordt in de volksmond veel breder gedragen dan “lijn”. We spreken van een “touw-fabriek”, “touw- brander”,  “touw- assortiment” en “een rol touw”. Maar zodra wij een stuk “touw” van de rol afsnijden en weten waarvoor we het gaan gebruiken, veranderd alles…. Het afgesneden stuk “touw” is dan ineens een schootlijn, gaffelval, achter spring, een reeflijn en ga zo maar verder.

Mag je dan concluderen dat, pas als we weten met welk doel het “touw” gebruikt wordt, het de benaming krijgt die past bij de toepassing. Voor mijn schoonvader wel zo makkelijk, aangezien hij de toepassing niet kent, mag hij iedere “lijn”, gewoon “touw” blijven noemen.

Veel plezier op het water!!

Groet,

Emiel 

 

Hermus watersport

Hatenboer 54, 6041TN, Roermond
+31475337112
watersport@hermus.eu