COLUMNS 

 HERMUS jachthaven ELEKTRISCH VAREN

“Volvo verklaard diesel dood en gaat voor elektrisch.”

Sjoemel software, dieselgate en op de weg en op het water verschijnen steeds meer “groene” zone`s.  Het mag duidelijk zijn, de verbrandingsmotor staat onder druk.

Het zal nog even duren, maar elektrische motoren gaan de traditionele motor vervangen. Veel vaarscholen en verhuurbedrijven hebben elektrisch varen al omarmd en de HISWA RAI en Boat Düsseldorf staan ieder jaar weer meer nieuwe bedrijven die hun elektromotor aan de man proberen te brengen. Maar het wordt pas serieus als grote motor fabrikanten zich ermee bemoeien, dan kan het wel eens snel gaan.  

Volvo, een van de grotere maritieme motor leveranciers zegt met de ontwikkeling van diesel motoren te stoppen en gaat zich richten op elektrisch.  (bron: https://www.rtlz.nl/tech/volvo-verklaart-diesel-dood-en-gaat-vol-voor-elektrisch) 

Vandaar de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje:

De voordelen van Elektrisch varen:

  • Stil met een hoofdletter S, afhankelijk van de gekozen motor een zacht zoemend geluid tot helemaal geen geluid. Dat is sterk afhankelijk van het type motor, het materiaal en de bouw van de boot.
  • Onderhoud, aan de motor, is er nauwelijks. En dat levert je een flinke besparing op.
  • Geen CO2 uitstoot en geknoei met brandstoffen. Opnieuw een aardige besparing en natuurlijk is het milieu beter af, zeker als de accu`s met zonnepanelen geladen wordt. Een kanttekening is wel op z’n plaats, de productie van accu`s valt niet onder de categorie ‘’groene industrie”. Nog niet in ieder geval.

Er zijn ook nadelen:

  • Je moet je vaartochten beter voorbereiden door rekening te houden met de laadtijd van de accu`s. Een paar uur heb je minstens nodig om de accu`s weer opgeladen te krijgen, vergeet je dat op tijd te doen, dan kan je de geplande vaartocht niet maken.  
  • Elektrisch varen is niet geschikt voor grotere motorjachten. Tenminste op dit moment nog niet en ook voor snelheid is de elektromotor nog niet geschikt.
  • Actie radius is vooral voor kleine boten een probleem. Als je rustig vaart, vaar je met een kleine accu (Semi-tractie 90ah) een uur of acht. Vaar je op vol vermogen is dezelfde accu na één tot twee uurtjes leeg. Voor zeiljachten en sloepen het makkelijker. Op deze schepen is meer ruimte, je kan kiezen voor een groter accupakket, waarmee je de gewenste afstanden wel kan overbruggen.
  • De motoren zijn in prijs vergelijkbaar, maar de accu`s en lader maken dat een complete uitrustig duurder uitvalt dan bij benzine motor.

Tot slot:

Op dit moment is het vooral interessant voor zeiljachten en sloepen, vooral doordat deze boten een lage waterverplaatsing hebben met aan boord voldoende ruimte voor een gedegen accupakket.  En de techniek veranderd heel snel. Ik kan me van de basisschool nog herinneren dat de leraar een miniatuur stoommachine in de klas liet zien.  Misschien, krijgen onze kleinkinderen op school les over wat een verbrandingsmotor nu eigenlijk was….

Veel plezier op het water!!

Groet,

Emiel 

 

Hermus watersport

Hatenboer 54, 6041TN, Roermond
+31475337112
watersport@hermus.eu