COLUMNS 

 HERMUS jachthaven antivries

Hoe antivries toch bevriest

Het is een zomeravond, tropische tempraturen, drukte op het water en ik lig vooranker op de Oolderplas…. Heerlijk! Met de ondergaande zon op m`n gezicht dwalen m`n gedachten af naar het winterseizoen. En zo begin ik aan dit stukje over  antivries, beetje vroeg kan je denken, toch al in september liggen de winkels tot de nok toe vol met antivries.  

Vries punt vs Barst punt

Water heeft de eigenschap uit te zetten als het bevriest, het zet druk op alle onderdelen in het watersysteem. Het barst punt wordt bereikt zodra een onderdeel scheurt dan wel barst. Er is geen exacte ‘meetlat’ waarvan we kunnen aflezen waar het barst punt ligt. Variabelen als materiaalsoort, leeftijd, wanddikte en volume hebben onder andere invloed. Het vriespunt daarentegen staat vast, neem je tempratuurmeter en je weet precies wanneer een vloeistof bevriest. Antivries bevriest ook, maar verspreid de opgebouwde druk over een groter oppervlakte, daardoor wordt het barst punt verlegt. Op de product labels communiceren fabrikanten het barst punt van een koperleiding, in een grove aanname stellen we dat het barst punt bij ‘onze’ kunststofleidingen ongeveer op de helft ligt.

Verschillende antivries producten

  • Methyl Alcohol en andere vormen van alcohol. De alcohol zal al voor het vriest, gedeeltelijk, verdampen. Daardoor ben je niet zeker van een goede vorst bescherming.

Conclusie: Ongeschikt als vorst beschermer

  • Ethyleen Glycol verlaagt niet alleen het barst punt, het verhoogt ook het kookpunt van water. Ideaal als koelvloeistof en prijsgunstig. Dit product is giftig, daardoor niet geschikt voor drinkwater systemen. Gebruik is toegestaan, maar het is verboden om het in het oppervlakte water te lozen. In het voorjaar moet je het opvangen en afvoeren.

Conclusie: Prijs is gunstig, helaas wel giftig daardoor enkel voor koelwater systemen.

  • Propyleen Glycol is niet giftig. Het wordt zelfs gebruikt in voedingsmiddelen. Zoals in ijsjes en saladedressings. Door conserverende toevoegingen, zoals protodin en patasium bicarbonaat, is de propyleen glycol niet alleen een antivries het conserveert en voorkomt het uitdrogen van pvc componenten in je watersysteem.

Conclusie: is duurder dan de Ethyleen glycol, maar voor alle water systemen geschikt. Het voorkomt schade door bevriezing, aankoeken en uitdrogen. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar.

Vries-dooi cyclus

Tot slot. Wanneer de vloeistof meerdere malen volledig bevriest en weer dooit veranderd het antivries mengsel. Wat een negatief effect heeft op de beschermingsfactor. ( dat wordt de Vries-Dooi cyclus genoemd) Verdunnen wordt mede daarom afgeraden.

Dus tot dat het gaat vriezen, heel veel plezier op het water!

Veel plezier op het water!!

Groet,

Emiel 

 

Hermus watersport

Hatenboer 54, 6041TN, Roermond
+31475337112
watersport@hermus.eu