COLUMNS 

 TracyEdwards

Netflix Documantaire: – Maiden-  Absolute aanrader.

Als gepassioneerd zeiler heb ik altijd met grote bewondering gekeken naar de iconen van onze sport. Een van hen, mag naar mijn mening niet vergeten worden: Tracy Edwards. Dankzij de Netflix-documentaire Maiden is haar onwaarschijnlijke verhaal nu eindelijk weer in de schijnwerpers gezet, en het raakt me diep. Als zeiler begrijp ik de fysieke en mentale uitdagingen van de oceaan, maar wat Tracy Edwards en haar team hebben bereikt, gaat verder dan pure zeilprestaties – het was een revolutie.

In 1989 besloot Tracy Edwards, tegen alle verwachtingen in, dat ze met een volledig vrouwelijke bemanning zou deelnemen aan de Whitbread Round the World Race, een van de zwaarste zeilwedstrijden ter wereld. Het idee werd met ongeloof en zelfs spot ontvangen. De zeilsport werd gedomineerd door mannen, en niemand geloofde dat een vrouwenteam succesvol zou kunnen zijn in een race die duizenden zeemijlen over de verraderlijke oceanen strekt. Maar Tracy had een visie. Ze kocht een oude boot, doopte die Maiden, en ging op zoek naar de beste vrouwelijke zeilers die bereid waren om samen een buitengewone uitdaging aan te gaan.

Wat de documentaire Maiden zo prachtig in beeld brengt, is niet alleen het heroïsche avontuur zelf, maar ook de diepgewortelde vooroordelen waar het team mee te maken kreeg. Ze werden niet serieus genomen door de media, sponsoren waren moeilijk te vinden, en er werd voortdurend aan hun capaciteiten getwijfeld. Maar op het water bewezen ze het tegendeel. De vrouwen van Maiden trotseerden stormen, extreme kou en eindeloze ontberingen. Het gaat over geloof in jezelf en in je team, zelfs wanneer de wereld tegen je is.

Voor iedereen die houdt van zeilen, avontuur of gewoon een inspirerend verhaal, is Maiden een absolute aanrader. Tracy Edwards heeft de wereld laten zien en dat dromen verwezenlijkt kunnen worden als je bereid bent om alles op het spel te zetten. 

Dus zet de documentaire aan, je kan hem op Netflix vinden onder de naam MAIDEN. En laat je inspireren. Een verhaal dat de harten van avonturiers over de hele wereld heeft veroverd.

Veel plezier op het water

Emiel