COLUMNS
HERMUS jachthaven strak in de lak
Strak in de lak.
Met voorjaar voor de deur, verdienen de houtdelen op ons schip aandacht. En zelfs als je nu nog geen mankementen ziet, kan een kleine preventieve behandeling veel werk voorkomen. Ik ben niet vromer dan de Paus, ik weet niet hoe vaak ik vorig jaar tegen mezelf zei, “oh, die luikjes doe ik volgende week nog wel” En beken dan maar meteen dat ze nog steeds niet gelakt zijn.
Truc van weinig werk
De truc van makkelijk hout onderhoud is het hout behandelen, vóórdat de lak mankementen laat zien. Toch begint 99,9% van de watersporters, ik zelf dus ook, pas nádat er mankementen zichtbaar zijn. En dat betekend herstel werkzaamheden. Van vocht onder de lak en verkleuringen tot aan verschil in laag opbouw. Met andere woorden, veel meer werk.
Grootste vijand.
Zonlicht, met name het UV, is de grootste vijand. Voor Nederland kan je stellen dat in één zomer, één tot twee laklagen door het zonlicht, kapot gestraald worden. Om dat op te vangen zouden we alle houtdelen minstens van één tot twee nieuwe laklagen moeten voorzien, ieder seizoen.
Hoeveel lagen heb jij op je houtdelen zitten?
Echt strak in de lak krijg je het hout door vanaf het kale hout zo`n 8 lagen* op te bouwen. Dan krijgen we die diepe glans die ons schip laat stralen en de bescherming die het hout verdiend. Maar dan zijn we er nog niet…..
Niet iedere houtlak is een watersporter
Investeer in een goede houtlak. Echt oprecht, zonder reclame te maken. De paar euro`s extra die een goede houtlak kost, bezorgt ons minder werk. Goedkope lakken bevatten meestal meer oplosmiddel en hebben minder UV filter aan het product toegevoegd. Ze beschermen lang niet zo goed. Met een goedkopere lak zullen er dus meer lagen aangebracht moeten worden om dezelfde bescherming te krijgen.
Veel plezier op het water!
Emiel Hermus
*8 lagen is een gemiddelde. De ideale laag opbouw is afhankelijk van het soort houtlak, het hout, de toepassing van het houtdeel en de regio waar we waren.